joi, 7 iunie 2012

Armata văzută cu realism de noul ministru: dotări îmbătrânite, MiG-uri piese de muzeu, profesie neatractivă, buget dezechilibrat


Armata văzută cu realism de noul ministru: dotări îmbătrânite, MiG-uri piese de muzeu, profesie neatractivă, buget dezechilibrat

Înaintea oricărei încercări de reformare a unui sistem se impune o analiză amplă şi corectă. Se pare că ministrul Apărării a reuşit să făcă în scurtul timp de când este în fucnţie o diagnoza cât se poate de corectă a instituţiei militare în anul de graţie 2012.
Armata nu este “suficient de atractivă” pe piaţa forţei de muncă în România, dotările Armatei române sunt “în mod cert îmbătrânite”, aviaţia are în dotare aproximativ 30 – 35 de MiG-uri 21 LanceR, dar că acestea “se apropie de sfârşitul ciclului lor de viaţă” care în anul 2014 “vor fi obiecte de muzeu”.

Afirmaţia a fost făcută de ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, la Breaza, unde a participat la aniversarea a o sută de ani de la înfiinţarea Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”.
“Armata nu este suficient de atractivă pe piaţa forţei de muncă. Acum depinde şi de opţiunile fiecărui tânăr sau de orientările familiei. Dacă familia doreşte să-şi trimită copiii aici în asa fel încât să aibă certitudinea că vor fi formaţi ca tineri integri şi stabili pe parcursul vieţii şi orientati către valori, atunci ar fi bine să o facă. Asta nu înseamnă că, odată absolvind liceul militar, destinul lor se leagă absolut de armată. Au posibilitatea să opteze şi pentru altceva”, a spus Dobritoiu.
Ministrul Apărării Naţionale a apreciat că dotările de care dispune Armata română sunt “în mod cert, îmbatrânite” şi că ministerul are în vedere “îmbunătăţirea dotărilor”.
“Inclusiv în această perioadă de austeritate economică intenţia noastră este să facem o analiză a patrimoniului Armatei la masa Guvernului, încercând ca să găsim soluţii pentru infrastructura în exces în aşa fel încât să producă resurse, resurse care pot fi folosite pentru îmbunătăţirea dotărilor” a mai spus Dobriţoiu.
Întrebat de câte avioane MIG 21 Lancer dispune, în prezent, Armata româna şi câte dintre acestea sunt încă funcţionale, ministrul a răspuns că la acest moment în dotarea armatei sunt aproximativ 30 – 35 de astfel de aparate de zbor, dar că acestea “se apropie de sfârşitul ciclului lor de viaţă” şi ca în anul 2014 “toate vor fi obiecte de muzeu”.
Acesta a adaugat ca pentru anul în curs bugetul alocat învăţământului militar este unul “puternic dezechilibrat”, dar că ministerul de resort intenţionează să lanseze programe care să îmbunătăţească condiţiile de muncă din unităţile militare şi calitatea echipamentelor.
“Deocamdată, la acest moment, în acest an, atractivitatea carierei nu poate să fie definită clar, printr-un buget care este puternic dezechilibrat. Dar, avem de gând să lansăm unele programe, să dinamizăm unele programe şi cele legate de calitatea vieţii şi de calitatea condiţiilor de muncă şi viaţă din unităţi, inclusiv de calitatea echipamentelor. Orice profesionist şi-ar dori să lucreze, să opereze cu cea mai bună tehnică”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.
Rămâne de văzut în ce măsură, alături de analize, vor fi găsite şi cele mai bune proiecte pentru revitalizarea Armatei astfel încât instituţi să-şi recapete prestigiul grav afectat.
sursa: MEDIAFAX

Sursa:http://militar.infomondo.ro/actualitate/armata-vazuta-cu-realism-de-noul-ministru-dotari-imbatranite-mig-uri-piese-de-muzeu-profesie-neatractiva-buget-dezechilibrat.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu